2020. október 24., szombat

Különvélemény a Különvéleményről, avagy egy tanulmány születése


 A Különvéleményt, Steven Spielberg 2002-es sci-fi filmjét mindig is nagyra tartottam. Úgyhogy amikor az Atheneum Kiadó szerkesztője, Filippov Gábor megkeresett, hogy a jövőkutatás és a fantasztikum popkultúrájának kapcsolatáról írjak, én rögtön erre a filmre gondoltam. Hosszú út vezetett el addig, míg megjelenhetett a kötet, benne az én írásommal: ki kellett találni az egészet, mert olyat szerettem volna írni, amit még más sohasem írt meg. Ezután jött a járvány pallosa, amely kettévágta a kötet megjelenésének addigi gördülékeny menetét, és csúszással, de 2020. októberében megjelent az Egy galaxissal odébb című tanulmánykötet.


Az ötlet

Ha jövőkutatás és popkultúra, zsáner (science fiction), akkor Különvélemény. Mindig megcsodáltam, hogy mennyire jól kitalált a film jövőbeli világa, és annyit tudtam, hogy különleges módon Spielberg tényleg segítségül hívott jövőkutatókat, hogy megalapozza a film hátterét. Azt is láttam, hogy a Különvélemény elkészülte utáni csaknem két évtizedben a film több látomása is megvalósult, ha máshol nem, a koncepciók mentén (pl. erősebben személyre szabott reklám). Arról nem volt tehát érdemes tanulmányt írni, hogy mi a film sziporkáinak utóélete, annyian megtették ezt már előttem.

Egyszer csak bevillant az ötlet: annak kéne utánamenni, hogy miért pont ezeket az ötleteket hozta össze a futurológuscsapat? Mit láttak-olvastak-tudtak az új évezred küszöbén, amelyekből a film világa összeállt? Magamban ezt jövőkutatási reverse engineeringnek neveztem el: ellentétben a hagyományos jövőkutatás irányával - jelenből a jövő felé haladva - itt 1999-től visszafelé haladva próbáltam felcsipegetni a film jövője felé vezető trendmorzsákat, és megfejteni a gondolkodásmódjukat. Tutit természetesen én sem tudhatok, de tanulságos volt a film visszafejtése.

Ez már kihívást jelentett, egy olyan izgalmas nyomozást, melynek végén az olvasónak a jövőkutatás gyakorlatába is bepillantást engedek.


A megírás

A filmet rengetegszer néztem meg, és kijegyzeteltem a szerintem legérdekesebb találmányokat, újdonságokat, majd nekiláttam ezekre a múltban ráakadni. Ehhez rengeteget olvastam az 1990-es, majd az 1980-as évekről, mert meg kellett ismernem az amerikai élet e két évtizedét, még akkor is, ha sok minden élénken él a fejemben.

Honnan jött az érzékelőkesztyű? A retinaszkenner? Az önvezető jármű? A megfigyelőállam? Seregnyi ilyen kérdésre kellett választ találnom, megtalálni a felbukkanásukat a filmet megelőző évtized(ek)ből.

Tanulmányom címének a filmből választottam egy mondatot: Nyakunkon a jövő, főnök!

Remélem, a könyv olvasói ugyanúgy élvezni fogják az elkészült írásomat, ahogy én élveztem a vele való molyolást és gondolkodást.

***

Természetesen a kötetben sok más, izgalmas írás is található, méghozzá a következő világok apropóján: Star Wars, a Kapcsolat című film (amelyről egyébként itt írtam), a Marvel-univerzum, Stephen King karakterei, Terminátor, Ghost in the Shell, Asimov Alapítványa, Men in Black, Tolkien Középföldje, Warcraft, M.A.G.U.S., illetve az utolsó tanulmány azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan jelennek meg a magyarok a fantasyben és a sci-fiben. 

A könyv adatlapja az Atheneum Kiadó honlapján elolvasható (ugyanott a könyv megrendelhető).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első esztendőnk Pandémiában: 6 jelenségről

Üdvözlünk Pandémiában! Ez egy folyton változó alkotmányú, szabályú, hihetetlen meglepetést tartogató ország. Hogyan lettünk ennek állampol...