2018. november 26., hétfő

A Mesterséges Intelligencia Minisztériuma

A cím egy jó kis elbeszélést sejtet. Némi szatirikus megjegyzést, vagy netán rövid science fiction szösszenetet. De nem: amiről írok, az egy várhatóan a nem is túl távoli jövőben megvalósuló intézmény.

A Mesterséges Intelligencia Minisztériuma fogja összefogni mindazokat a kormányzati szabályozásokat, kezdeményezéseket és társadalmi hatástanulmányokat, amelyek az MI elterjedése következtében jelennek meg.
Amikor a hagyományos, már most minisztériumi felügyelet alá rendelt feladatok - mint például a közművek, közlekedés, társadalompolitika - erős mesterséges intelligencia hátteret kapnak, új problémák merülnek fel:


  • milyen algoritmusok jelenhetnek meg egy már hatékonyan működő okosvárosban? (kinek és hogyan lesz joga újabb algoritmust bevinni a rendszerbe?)
  • mennyire adhatják-vehetik a vállalatok az állampolgárok személyes adatait?
  • hol segíthetnek az MI-k a népesedéspolitikában? (állami randi-MI? várható születésszám miatt források automatikus felszabadítása és például óvodai ellátottság növelése egy adott térségben? munkaerőpiaci feladatok kezelése, pl. felvételi ponthatárok algoritmus általi változtatása?)
  • hol állhat meg a szórakoztatóipari túltermelés? (mennyi MI által generált popszám, regény és film készülhet egy adott naptári évben?)

A legszebb az egészben, hogy ez természetesen egy új posztot kíván: egy különleges miniszterét. Új-Zéland állt ahhoz a legközelebb, hogy egy az ország első Műszaki Igazgatóját (CTO) kinevezze. Ez a lépés eddig kimondottan a cégekre volt jellemző, de az egyes országoknak cégekként kell magukra tekinteniük a globális tehetség- és bevételhajszában. Új-Zélandon ez most egyelőre meghiúsult, de azért kíváncsian várom, mikor, hol, és legfőképpen ki kap majd MI tárcát.

Derek Handley, aki majdnem a szigetország első CTO-ja lett

A közeljövő Mesterséges Intelligencia Minisztériuma (MInisztériuma?) várja első vezetőjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első esztendőnk Pandémiában: 6 jelenségről

Üdvözlünk Pandémiában! Ez egy folyton változó alkotmányú, szabályú, hihetetlen meglepetést tartogató ország. Hogyan lettünk ennek állampol...