2017. december 8., péntek

10 dolog, amire első könyvem megírása közben jöttem rá

  1. Egy könyv megírása maratonfutás egy olyasvalakinek, aki eddig legfeljebb 1-2 szigetkört teljesített.
  2. A “Kill your darling” tanács pontos és szívszaggató: amikor annyira ragaszkodnál ahhoz az izgalmasan megírt részhez, kiderül, hogy nem illik bele a koncepcióba, és csak gyengíti a szöveget. Ekkor jön Delete, a karaktergyilkos.
  3. A szerkesztő jéghideg észrevételeiben ott az együttérző segítségnyújtás. A kérges szív mögött egy Word-dokumentumot készséggel meggyalázó, felkészült, racionális szakember rejtőzik.
  4. A kézirat csinosításának sosincs vége, de a leadási határidő kirántja a kezed alól a billentyűzetet.
  5. A jövőről írni azért nehéz, mert egyikünk sem járt még ott.
  6. A könyvírás felénél rájössz, hogy reménytelenül embert próbáló munkát vettél a nyakadba.
  7. Saját könyvnek címet adni valamilyen rejtélyes okból maga a lehetetlen küldetés: annyira belebonyolódtál már, hogynem tudod helikopternézetből, kívülről szemlélni.
  8. Amikor azt hiszed, hogy már a célban állsz,  akkor jössz rá remegő lábakkal, hogy a maratonból még úgy 10-12 kilométer még hátravan.
  9. Folyamatosan azon aggódsz, hogy valaki kijön egy ugyanolyan könyvvel.
  10. Az egyik legfantasztikusabb érzés lesz, amikor a kezedben tartod az első könyvedet (“gratulálunk, 248 oldal, egészséges, és még a borítója is szép. Írója, kiadója jól van, és köszöni a gratulációkat”).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első esztendőnk Pandémiában: 6 jelenségről

Üdvözlünk Pandémiában! Ez egy folyton változó alkotmányú, szabályú, hihetetlen meglepetést tartogató ország. Hogyan lettünk ennek állampol...