2017. augusztus 27., vasárnap

Amikor a robot temeti az embert


A robotok lehetséges jövőjéről ad képet egy nemrégiben olvasott, elsőre bizarr hír.
A japán Softbank cég világhírű, cuki kis robotja, Pepper ugyanis egy temetéssel kapcsolatos expón tűnt fel. Írtak ugyanis Pepperre egy olyan programot, amellyel buddhista temetéseken képes kántálni és dobolni.
Japánban is drága a hagyományos temetés: a buddhista papért körülbelül 2 200 dollárt kell fizetni – de Pepper csupán 450 dollárnyi summáért eljátssza a pap szerepét.

A hír két trendet is előrevetít. Az egyik szerint a robotok nem csupán egy funkciót ellátni képes szerkezetek leszenk, hanem a mobiltelefonokhoz hasonlóan elsősorban a „vasat” jelentik majd. Vagyis sokféle, ingyenes és fizetős, letölthető alkalmazással frissíthetjük majd a tudásukat, és előfordulhat, hogy az időseket ellátó robot mondjuk digitális csillagvizsgálóként is funkcionál, vagy hogy egy jövőbeli ételnyomtató dietetikusi feladatokat lát el a családban.

A másik trend a robotok elfogadásáról szól. A temetés az egyik legintimebb esemény az ember életében – még kívülállóként is – és az emberi szó, a vigasztalás ennek elengedhetetlen része. Japán, az európainál is gyorsabban elöregedő, bezárkózó társadalom valószínűleg elfogadja majd, hogy a robot az ilyen alkalmakkor is felér egy emberrel. Valójában a gép-ember együttélésének új korszaka elé nézünk, és érdekes pszichológiai kérdés, hogy mit fog a legtöbb ember kezdeni a háztartásában, az életének eddig embereknek fenntartott pillanataiban megjelenő, elsőre idegen humanoid lénnyel. (Erről is szól például a Robot és Frank című film.)


Úgy tippelem, nemsokára megismerjük a robofóbia kifejezést is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első esztendőnk Pandémiában: 6 jelenségről

Üdvözlünk Pandémiában! Ez egy folyton változó alkotmányú, szabályú, hihetetlen meglepetést tartogató ország. Hogyan lettünk ennek állampol...