2017. július 31., hétfő

Mi lesz a vallása a mesterséges intelligenciáknak?


A 24.hu körkérdésben fordult vallásos tanítókhoz: Azön vallásának tanításai alapján milyen módon lehetne szabályozni a mesterségesintelligenciát? A válaszadók – érthető módon – a saját vallásuk, felekezetük hitelveivel próbálták a mesterséges intelligenciát (MI) értelmezni.
De kimaradt egy érdekesebb nézőpont, erről szeretnék egy kicsit írni.

Az európai közgondolkodással ellentétben a világ nem a vallások megszűnése felé halad. Az utóbbi száz évben például egyetlen tudományos eredmény sem akadt, ami tények szintjén tudta volna megcáfolni vagy megerősíteni Isten (vagy istenek) létét, a lélek fogalmát, nincs fekete-fehér bizonyítékunk a halál utáni életről vagy nemlétről, ezért érthetően nem omlott össze egyetlen nagy világvallás sem. Sokan gondolták, hogy majd a tudás demokratizálódása, az interneten fellelhető ismeretek szögeket vernek a vallások koporsójába, de pont fordított a helyzet: az amerikai Pew Research Center szerint 2050-re a maihoz képest csökkeni fog az ateisták / agnosztikusok aránya a világban.

Ezt feltehetően az egyre fejlettebb MI-k megalkotóinak is figyelembe kell majd venniük. Elképzelhetőnek tartom, hogy lesz kóser / halal / bibliai MI, amely valamilyen hitelvi szempontot be fog tartani: nem ad életjelet szombaton, nem végez intelligens pénzügyi műveletet, ami haram, vagy nem kapcsolódik össze például a keresztény erkölcsiség szerint problémás másik MI-vel. De ez csak az egyik fele a sztorinak.

A másik az, hogy eljön az idő, amikor az egyre fejlettebb MI-ktől többet akarunk kapni, mint gyors és okos munkavégzést. A science fiction regények, mint például a Galaxis útikalauz stopposoknak már (ha viccesen is), de bemutatják, hogy mi történik, ha az emberi élet legfontosabb kérdéseire keresünk választ az okos algoritmusainktól. Arra leszek majd kíváncsi, hogy melyik vallás mellé fog állni egy-egy MI. Mit jelent számára a logikus működés, a számokra alapozott, az adatokat benyelő és rendszerező mechanizmus? Nyers big datákból megállapíthatja-e, hogy van-e élet a halál után? Mi lesz akkor, ha az indiai MI egy kicsit Krisna felé fog húzni, a német pedig Luther felé? Amikor itt lesz a nagy válaszadás ideje, úgy gondolom, hogy egy új tudományág fog kialakulni – hasonlóan a Douglas Adams világhírű regényében történtekhez. Egy olyan exegézis fog majd megjelenni, amely az MI-k válaszát próbálja értelmezni vallási szempontból. Ez a vallások újabb reneszánszához fog vezetni.

2050-et fogunk írni, amikor a Föld lakosságának csak elenyésző része marad „hitetlen”, a többség a maga módján hinni fog valamilyen nem megfogható lényben vagy elvben. Ennek a nagy tömegnek egyáltalán nem lesz mindegy, hogy mit fognak válaszolni az akkorra már elég okossá váló software / hardware barátaink.

A legrosszabb válasz a sci-fi irodalom egyik klasszikus novellájából, Fredric Brown rövid „A válasz”-ából ered. Ebben megépítik a 96 milliárd bolygónyi áramkörből álló szuperszámítógépet. Amikor bekapcsolják, felteszik az első és legfontosabb kérdést: van-e Isten?


A gép megdöbbentően logikus válaszát itt olvashatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első esztendőnk Pandémiában: 6 jelenségről

Üdvözlünk Pandémiában! Ez egy folyton változó alkotmányú, szabályú, hihetetlen meglepetést tartogató ország. Hogyan lettünk ennek állampol...