2017. július 12., szerda

A jövő nem csak repülő autóból és világbékéből áll


Kedvelem George Friedmannt. Szeretem azt, hogy egyenesen, már-már nyersen fogalmaz. A Stratfor legendás alapítója a geopolitikai gondolkodás egyik szószólója, és az idei BrainBaron tartott előadása más volt, mint a többieké.

A budapesti születésű szakember az elkerülhetetlen háborúról beszélt – hogy ez egy harmadik világháború vagy kisebb, helyi háborúk sorozata lesz, az ebből a szempontból lényegtelen. Ami érdekes, hogy a jövőkutatók az előttünk álló évtizedet egyirányú utcának látják: mindenkinek ingyen netet adunk, csökkentjük a mélyszegénységben élők számát, leszorítjuk a fegyveres konfliktusok számát, edukáljuk a nőket és a szegényeket, jogokat adunk korábban soha nem látott kisebbségeknek, célba vesszük a Marsot és kitoljuk az emberi élet határát, miközben mindenki jól érzi magát. Ezeket ténylegesen csináljuk. De közben meg itt van ez az idegesítő ember, aki szembesít minket azzal, hogy a háború elkerülhetetlen. Hogy minden nemzedék szentül hitte magáról, hogy különleges, és azt gondolta, hogy ő bizony nem menetel majd háborúba.

George Friedmannt háborúval riogatónak nevezik sokan, holott rendkívül realista. Mondanivalója karcos, rossz a fülnek: a sorsunk nem teljesen van a saját kezünkben. Ezért a legjobb életstratégia a felkészülés, az előre gondolkodás.

Vagy ahogy ő mondja: ki kell lépnünk a fantáziavilágunkból. Álmodozni, a jövőt kutatni persze kell, sőt, szükségesebb, mint valaha. De éles különbség van egy Elon Musk és George Friedmann jövőképe között, és azt hiszem, hogy mindkettőjük véleményét figyelembe kell venni, ha az előttünk lévő évtizedekről elmélkedünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Első esztendőnk Pandémiában: 6 jelenségről

Üdvözlünk Pandémiában! Ez egy folyton változó alkotmányú, szabályú, hihetetlen meglepetést tartogató ország. Hogyan lettünk ennek állampol...